Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Kedelai di Kediri Makin Mahal dan Langka

Kedelai di Kediri Makin Mahal dan Langka

INFOKEDIRILAGI.WEB.ID - Gebug para wirausaha tahu ing Kediri saya mundhak. Saliyane nyuda pembeli amarga pandemik Covid-19, dheweke uga kena kenaikan bahan mentah tahu. Ora mung regane mundhak akeh banget nanging saham kacang kedelai uga sithik.

Kekurangan lan rega kacang kedelai kasebut disebabake telat ing kran impor. Sing dingerteni, sanajan dadi bahan mentah utama kanggo loro panganan pokok ing Indonesia, umume sumber kacang kedelai yaiku saka luar negeri. Kasedhiya uga amarga pandemi korona, impor kacang kedelai dadi angel.

Kondisi kasebut diakoni dening Kepala Bidang Panganan, Hortikultur, lan Perkebunan Departemen Pangan lan Pertanian (DKPP) Kota Kediri Ita Sacharani. Dheweke setuju yen kenaikan harga kacang kedelai amarga impor terak.

"Dene kacang kedelai lokal amarga wektu penanaman. Jadwal penanaman kacang kedele kira-kira Mei - Juni, "jelas Ita.

Miturut Ita, nganti saiki kabutuhan mayoritas kacang kedelai kanggo Kota Kediri yaiku saka njaba wilayah kasebut. Kajaba saka impor, kacang kedelai uga diimpor saka Tuban lan Lamongan. Sing gumantung ing distributor. Biasane njupuk saka wilayah sing panen.

Ita nambahi, saiki kahanan pancen angel kanggo kabeh sektor. Khusus kanggo para pengusaha tahu lan tempe sing bahan mentah gumantung saka kedele sing diimpor.

Harga kacang kedelai sing dhuwur banget ing pasar ditolak dening Darmandoko, sudagar ing Pasar Setonobetek. Wong lanang umur 52 taun kasebut banjur nyritakake babagan tutuping kaset impor wiwit wabah corona. Nggawe sup soy so choked up. Kamangka kacang kedelok lokal ora cukup kanggo nyukupi kabutuhan masarakat.

"Produksi sayur kacang ing Indonesia kurang, mula akeh impor," ujare Darmandoko, ing sisih porsi pembeli.

Biyen, rega kedele yaiku rega Rp 9,500 kilogram. Saiki, rega produk pertanian iki udakara udakara Rp 11 ewu kilogram. Malah, barang kasebut uga ora gampang kaya biasane. Sanajan, Darmandoko ngakoni, pasokan menyang toko dheweke isih lancar.

"Sawise aku bisa mangan siji kuji kacang kedelai," wangsulane nalika takon kepiye pinten kacang kedele.

Saliyane larang, pedagang iki uga ngaku yen adolane wis mudhun. Nanging, iki ora mung amarga faktor rega. Nanging uga amarga ana akeh warung lan restoran sing ditutup nalika pandemi korona.

"Amarga umume tuku ing restoran (kanggo nggunakake) lan warung," ujare Darmandoko.

Cacah warung lan restoran sing ditutup dadi turnover uga mudhun kanthi dramatis. Bisa tekan 50 persen. Yen ing kahanan normal, dheweke bisa ngedol 100 kuintal sajrone rong minggu, saiki bakal luwih suwe. Kanthi volume sing padha, dheweke mung bisa adol patang minggu.

Bab sing padha uga diakoni dening Tarmi. Nyatane, wanita iki 35 taun iki ngaku duwe kangelan golek barang. "Aku suwene kulak minggu kepungkur, yaiku ora bisa akeh," jelas Tarmi.

Tarmi ngaku mung entuk kacang kedelai 50 kilogram yen aku mangan. Sanajan biasane dheweke bisa tuku 200 kilogram. Padahal rega rata-rata saben dina yaiku 5 kilogram.

Terjemahan Bahasa Indonesia: